Bitcoin ve Darknet
“Darknet” terimi, genellikle internetin Google gibi arama motorları tarafından endekslenmeyen ve “surface web” bölümünü ifade eder. Darknet; “Deep Web” denilen yapının küçük bir bölümüdür. Deep Web; kişisel e-posta adresiniz, bilgilerinizi kaydederek girdiğiniz sayfalar veya online bankacılık hesabınız gibi arama motorları tarafından endekslenmemiş içeriği bulundurur.
Darknet’teki sitelere erişmek için kullanıcıların; siteleri veya bunlara bağlı servisleri çalıştıran kişilerin kimliklerini gizlemek amacıyla şifreli ağda olmalarından dolayı, Tor Browser gibi özel yazılımları kullanmaları gerekir.
Bir site veya hizmetin şifrelenmiş gizli bir ağ üzerinde çalışıyor olması, onun mutlaka yasa dışı veya şüpheli olduğu anlamına gelmez. Örneğin, baskıcı rejimlerin olduğu ülkelerde yaşayan gazeteciler, muhbirler ve aktivistler; dijital ayak izi bırakmadan ve kimliklerini ifşa etme ihtiyacı duymadan çevrimiçi iletişim kurmak amacıyla Darknet’i kullanırlar.
Silk Road Nedir?
Silk Road, bir zamanlar Darknet’teki en popüler sitelerden biriydi. Kendini, “anonim piyasa” olarak tanımlıyordu. Silk Road, kullanıcıları tarafından uyuşturucu, kredi kartı verileri, hatta tabanca ve diğer silahların alım satımı gibi her türlü yasa dışı faaliyet için (çoğu ülkede) bir karaborsa olarak kullanıldı. Bu, türünün ilk Darknet karaborsasıydı ve birçok benzer sitenin de habercisiydi.
Darknet ve Bitcoin’in bağlantısı nedir?
Silk Road karaborsası, 2011 yılının Şubat ayında açıldı. Kripto para biriminin “karanlık tarafını” simgeleyen site, Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kullandı. Bitcoin’lerin; anonimlik, sınır ötesi işlemlerin kolaylığı ve nihai çözüm gibi özellikleri, suçluların sitede yasa dışı faaliyetlerini yürütmeleri için mükemmel bir araçtı.
Silk Road’un piyasaya sürülmesinden birkaç ay sonra, Bitcoin fiyatı bir dolardan otuz doların üzerine yükseldi ve bu, Darknet’teki piyasanın medyada yer alması sayesinde kripto para birimine artan ilgiye atfedildi.
Ancak, bu fiyat artışları, Ekim 2013’te Silk Road’u kapatan ABD hükümeti ve Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) ilgisinin artmasına yol açtı. Web sitesini “Dread Pirate Roberts” takma adıyla yürüten Silk Road’un kurucusu Ross Ulbricht, Manhattan’daki ABD federal mahkemesi tarafından şartlı tahliye imkânı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Bitcoin blockchain ağındaki sabit defter, Silk Road’un yasa dışı işlemlerini takip etmek için kolluk kuvvetlerine önemli ölçüde yardımcı olmuştur.
Kripto para biriminin pek çok destekçisi, Silk Road’un kurucusunun tutuklanmasının olumlu bir gelişme olduğuna karar verdi. Sonuçta, Bitcoin blok zincirindeki sabit defter, Silk Road’un yasa dışı işlemlerini takip etmek için kolluk kuvvetlerine önemli ölçüde yardımcı oldu. Böylece, bu tutuklama bir bakıma Bitcoin ile suç arasındaki ilişkinin kesilmesine yardımcı olmuştur.
Son zamanlarda, bir privacy coin olan Monero, Darknet’te yasa dışı işlemler gerçekleştirmek için tercih edilen bir kripto para birimi haline gelmiştir. Monero, 2014 yılında piyasaya sürülmüş bir altcoin’dir. İşlem değerlerinin yanı sıra göndericilerin ve alıcıların dijital adresleri de dahil olmak üzere, işlemlerin neredeyse tüm detayları gizlendiği için giderek itibar kazanmaktadır.
Son zamanlarda Monero, Darknet’te yasa dışı işlemler gerçekleştirmek için tercih edilen kripto para birimi haline geldi
Monero, bilgisayarları hackleyen ve kendi kripto para birimlerini çıkarmak için diğer insanların güç kaynaklarını çalan cryptojacker’lar (kripto hırsızları) arasında da oldukça popülerdir.
Buna paralel olarak, siber suçlar ve privacy coin konusu, dünya çapındaki düzenleyici kurumların gündemindedir. Daha katı kullanıcı kayıt süreçleri ve kripto borsalarındaki varlıkların potansiyel olarak dondurulmasını içeren önlemler gündemdedir.
Bu arada, ABD hükümeti, özel coin işlemlerini izlemek için son teknoloji blockchain adli analiz araçları geliştirmek için çalışıyor ve Japonya, tamamen privacy coin sunan Japon borsalarını yasakladı.